Wednesday 25 May 2011

PUDING KAREMEL....

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 3 sudu besar gula pasir (guna 4 sudu besar + 2 sudu besar air tuk gula hangus)
  • 1 tin susu pekat  (1 tin = 400ml tp sy kurangkan kepada 300ml saje)
  • 7 biji telur ayam
  • 1 cawan air (sukatan cawan yg sy guna = 200ml)
  • #1 sudu teh esen  vanila (tambah sendiri tuk hilang bau telur)
  • # 1 sudu besar tepung jagung (tambah sendiri)
Cara-cara 

  1. Mula2 cairkan gula (shamam masukkan gula + air) dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
  2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
  3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........
  4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga....... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...