Wednesday 25 May 2011

tepung talam labu

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1/2 biji labu lemak (direbus dan dilecek)
  • 2 cawan santan (1 cawan untuk lapisan atas n 1 cawan utk lapisan bawah...) boleh + air klau kurang cair,..
  • 2 senduk gula(klau nk manis boleh +)
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu kecil tepung ubi
  • secubit garam

Cara-cara

  1. gaulkan labu yg telah dilecek dgn tepung ubi dan masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul agar tidak berketul,masukkan gula dan kacau smp gula hancur,..jgn terlalu pekat dan tidak terlalu cair,...kukus sehingga masak...dlm 20 minit.
  2. masukkan tepung beras dan tepung gandum dlm bekas,..masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau agar tidak berketul,..masukkan sedikit garam,..klau berketul boleh tapis guna tapis santan,..nak tau sedang ke tidak,..masukkan senduk dan tengok agak nampak corak senduk tu,..sedang lah tu,..
  3. tuangkan adunan tepung tadi ke atas labu yg telah masak dan kukus sekali lagi hingga masak,..agak2 dalam 20 minitlah lebih kurang,..sekejap jer,..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...